Meni

Po odličnem lanskem mednarodnem projektu NEPTUNE, ki se je odvijal od 13.4. do 21.4.2018 v Mariboru, v organizaciji FGPA in sodelovanju s Savonia Univerzo iz Finske, smo se med 21. 3. in 30. 3. 2019 v okviru predmeta “Mednarodni projekt” na programu Arhitektura, udeležili mednarodnega projekta Neptune na Finskem.

[et_pb_de_nitro_defer_video _builder_version=”3.19.9″ src=”https://www.fgpa.um.si/wp-content/uploads/2018/10/neptune18video.png” youtubeid=”ZDaO7egSfVA” /]

Na projektu na Finskem so sodelovali študenti in študentke Savonia Univerze iz Finske, NHL Univerze iz Nizozemske, HSLU visoke šole iz Švice, Tambov Univerze iz Rusije ter Oddelka za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Univerze v Mariboru. Študentke in študenti z naše fakultete: Nejc Novak, Nejc Gonza, Nejc Ogrizek, Žana Jamnik, Aneja Lah in Aleksandra Korpič; mentor: dr. techn. Marko Jaušovec. Na interdisciplinarnem projektu so sodelovali arhitekti, gradbeniki, urbanisti in prometni inžinerji. Skupaj 30 študentov iz petih držav.

Cilj letošnjega projekta NEPTUNE je bil posikati rešitev za nerešljiv problem Puija. Puijo je hrib v središču mesta Kuopio s 120000 prebivalci, ki leži cca. 500 kilometrov severno od Helsinkov v osrčju finskig jezer. Naslov projekta je bil ”How to eat the cake and save it?”. Hrib je visok 150 metrov ter predstavlja znamenitost mesta Kuopio. Sam greben je znano in priljubljeno rekreacijsko in športno območje. Na vrhu je postavljen 75 m visok opazovalni stolp z vrtečo panoramsko restavracijo. Del kompleksa so tri skakalnice na katerih se je leta odvijal svetovni pokal v smučarskih skokih. Puijo ima posebno mesto v srcih prebivalcev in zato obstaja več tisoč različnih mnenj o razvoju le tega.

Skupine so reševale predvsem sledeče ključne probleme:

  • Dostopnost (Kako priti do hriba Puijo.)
  • Obstoječe in nove infrastrukture (Spremeniti, ohraniti ali zgraditi?)
  • Kako ponovno preoblikovati Puijo v mednarodno športno središče? (Kaj naredi Puijo poseben?)
  • Poslovne priložnosti? (Kako pospešiti poslovanje z “naravo”?)
  • NARAVA IN TRAJNOSTNI RAZVOJ (najpomembnejši problem našega časa!)

Delovne skupine so med tednom tesno sodelovale z mestom Kuopio, lokalnimi poslovneži, naravovarstveniki in s strokovno ekipo mentorjev vseh partnerskih univerz.

Končni rezultati so razstavljeni v mestni hiši Kuopia. Prav tako, so o projektu potočali na finski državni televiziji in prispevek objavili v časopisu. Link na TV prispek (od 4:10 naprej v finščini):

https://areena.yle.fi/1-50105083

X