Meni

Katedra za hidrotehniko

ADMP Akustični Dopplerjev Merilnik Pretokov RioGrande 1200 kHz z vlečnim čolničkom & napihljivi čoln

Workhorse Rio Grande je natančen in hiter sistem, ki je bil razvit za merjenje pretokov iz premikajočega se čolna. Uporabljamo ga lahko pri različnih razmerah v vodotokih, ki so globoki od 30 cm do 15m. Vgrajen je v vzdržjiv, stabilen, nerjaveč vlečni čolniček, ki omogoča varno in enostavno meritev pretoka. Njegova stabilna zasnova v obliki trimarana zagotavlja natančno plovbo tako v vzdolžni kot v prečni smeri. V kombinaciji z napihljivim motornim čolnom lahko izmerimo pretok vodotoka na poljubnem mestu.

Fizični točkovni vzorčevalnik lebdečih plavin z zložljivim dvigalom in umerjenim vitlom

Električno upravljani vzorčevalnik omogoča izokinetični odvzem vzorcev vode v poljubni točki pod vodno gladino, kot tudi kontinuirano integracijski odvzem tudi pri večjih hitrostih vodnega toka. Členkasto pripeta glava vzorčevalnika odpira vstop v zbiralno posodo s kapaciteto 0,95 l. Zložljivo dvigalo na trokolesnem podvozju omogoča merjenje pretokov ali vzorčevanje lebdečih plavin iz mostov.

Programska oprema

Teledyne RD WinRiver II – program za zbiranje podatkov. Služi kot komunikacija med ADMP in računalnikom.

Aqua Vision,ViSea SMS DAS-STB-PDT – konfiguracija, zbiranje in analiza ADMP podatkov. Omogoča 3D vizualizacijo odseka struge in določitev koncentracije suspendiranih sedimentov ter celotni sedimentni tok.

Aquaveo, Surface-water Modeling Systemnapredna programska oprema za tri-dimenzionalno simulacijo površinskih tokov.

Armfield namizni učni moduli za poučevanje mehanike tekočin

Sistem za poučevanje mehanike tekočin z aplikacijami v gradbeništvu, kemijski tehnologiji in strojništvu. Napredno interaktivno okolje povezuje minimizirano opremo iz področja mehanike tekočin in prenosa toplote. Bazna postaja z rezervoarjem vode omogoča odčitavanje temperature, spremembe tlaka in pretoka. Je kompatibilna s številnimi moduli s katerimi lahko simuliramo inženirske koncepte in principe. Na katedri razpolagamo z moduli za preučevanje zvrtinčene plasti, energijskih izgub in Venturimeter.

3D tiskalnik za fizične hidrološke modele

3D tiskalnik uporabljamo predvsem za pripravo fizičnih modelov v hidrologiji. Tiskalnik sodi v kategorijo naprav z dodajalno tehnologijo in tiska s tremi povezanimi linearno premikajočimi se rokami.

Tehnične lastnosti:

delovna površina: 200x200x330 mm

natančnost: 50-250 mikronov

hitrost: do 200 mm/s

teža: cca. 20 kg

Katedra za geotehniko

CTST

Cilindrični dinamični triaksialni aparat
​​​​​​​​​​​​​​​ KATEDRA ZA GRADBENE KONSTRUKCIJE

FLIR E60bx termovizijska kamera

Termovizijska kamera FLIR serije-E je namenjena za industrijo kot tudi za gradbenštvo   (odkrivanje manjkajoče izolacije, toplotnih mostov, napake pri ogrevanju, hlajenju, pretoku zraka, HVAC sistemov, elektroinštalacij, …). Termovizijska kamera FLIR serije-E je bila zasnovana posebej za inšpekcijske preglede objektov in prepoznavanje in opozarjanju na težave v zvezi z vlago, mestih kondenzacije in toplotnih mostov z vgrajenim opozorilnikom (alarm za vlago in izolacijo). Z vgrajenim fotoaparatom slikamo težavno področje in z sistemom slika v sliki združimo toplotno sliko z fotografijo objekta.

Merilnik vlažnosti materialov FLIR MR77

Merilnik vlage FLIR MR77 vključuje senzor in žično sondo za zajem vlage do 190 cm pod površino različnih vrst lesa in ostalih gradbenih materialovEnota vključuje tudi lasersko točkovni IR termometer.

Senzor toplotnega toka ALMEMOFQA017C

Merilnik toplotnega toka podaja toplotno prehodnost stavbnega ovoja. Za določitev toplotnega toka do max. 80 ° C. Kalibracijska vrednost <15 (W / m2 ≈ 1 mV). 018 za ravne površine, splošno aplikacijo. 017 npr. za solarne plošče in izolacijske plošče​

Hidravlični cilindr PZ10 z digitalnim krmilnim agregatom HS 401744

Merilno območje 100 kN. S pomočjo hidravličnega cilindra obremenjujemo material s točno določeno silo in pod točno določenim časom. Obremenjevanje materiala lahko izvajamo na dva načina in sicer statično ter dinamično. Programsko je sistem podprt s pomočjo programa “LabVIEW”.

​​​​​​​​​​​​​​​ KATEDRA ZA PROMETNE GRADNJE

Avtomatski števci prometa MetroCount

So pneumatski števci prometa. Oprema omogoča štetje prometa v prerezih (v različnih časovnih intervalih), s klasifikacijo motornih vozil (v 12 razredov), meritve hitrosti motornih vozil ipd.

Avtomatski števci prometa Numetrics

Avtomatski števci prometa Numetrics so magnetni števci. Števec QTT NC-100TM Portable Traffic Analyzer je neodvisen števec vozil, ki ne potrebuje zunanjih senzorjev.

Števec je nameščen pod QTT zaščitni pokrov in postavljen na sredini prometnega pasu tako, da motorno vozilo prevozi števec. Pri tem ni potreben fizičen kontakt med števcem in motornim vozilom.

Laserski merilec hitrosti Riegel LR 90/235/P

Skrite meritve hitrosti izvajamo z laserskim merilnikom hitrosti RIEGEL LR 90/235/P. Laserski merilnik hitrosti je enak tistim, ki jih uporablja slovenska prometna policija.

Laserski merilnik hitrosti RIEGEL LR 90/235/P ima odločbo o odobritvi tipa merila (Urad za standardizacijo in meroslovje) in certifikat o ustreznosti merila zahtevam Pravilnika o meteoroloških pogojih za naprave za merjenje hitrosti vozil v prometu.

Retro-reflectometer Delta RetroSign GR1

Meritve retrorefleksivnosti vertikalne prometne signalizacije opravljamo z merilcem za merjenje retrorefleksije Delta RetroSign GR1. Retroreflektometer Delta RetroSign GR1 meri vidljivost prometnih znakov, registrskih tablic in varnostnih oblačil, kot jih vidi voznik motornega vozila s prižganimi lučmi.

Retroreflektometer Delta LTL-XL

Merilec odsevnosti horizontalne prometne signalizacije (talnih označb) Delta LTX-XL je sodoben instrument za meritev retroreflektivnosti talnih označb. Nekatere funkcije LTL-XL naprave so RL(nočna vidnost) in QD (dnevna vidnost), v mokrih in suhih pogojih, itd. V napravi je vgrajen GPS sprejemnik, ki omogoča ogled lokacije meritev na računalniku, po tem, ko so izbrani podatki naloženi na računalnik.

Micro GripTester

Za meritev torne sposobnosti asfaltnih in tlakovanih površin uporabljamo Micro GripTester. Z Micro GripTesterjem lahko izmerimo tudi torne sposobnosti na horizontalni signalizaciji predvsem na prehodih za pešce in stop črtah. Micro GripTester ima integriran GPS kar pomeni, da se lokacije izvedenih meritev lahko prikažejo na zemljevidu.

Kvadrokopter DJI Phantom 2

zajemanje prostorskih podatkov,

izdelavo fotografij / video posnetkov iz zraka,

spremljanje in nadzor prometa (npr. v križiščih in krožiščih, za potrebe analiziranja prometnih tokov),

spremljanje konfliktnih situacij v prometu itd.

Metrel - Poly MI 6401

Merilne funkcije za temperaturo zraka, hitrost pretoka zraka, relativno vlažnost, osvetljenost in svetlost, združene v eni sami napravi.

Terratest 4000 USB

Terratest 4000 USB je deflektometer s padajočo utežjo, ustrezen za preveritve nosilnosti plasti voziščne konstrukcije / zgornjega ustroja. Uporaba deflektometra Terratest 4000 USB je preprosta, test nosilnosti je mogoče izvesti v zelo kratkem času – v manj kot 2 minutah. Za meritve nosilnosti ne potrebujemo ne laboratorija, niti težkega vozila za obremenitev.

X