Arhiv obvestil

Spletnega gradnika ni mogoče prikazati. Če želite odpraviti težavo, odprite spletno stran v urejevalniku HTML, združljivim s strežnikom Microsoft SharePoint Foundation, kot je Microsoft SharePoint Designer. Če težave ne morete odpraviti, se obrnite na skrbnika spletnega strežnika.


ID korelacije:24d02e9e-7c36-9090-8e47-8f31d30a3046

 Upravljanje kategorij

AJKTM 2017 - utrinki iz zaključka tekmovanja
08.maj 2017 ob 10:00, promocija fgpa

howstrongisthebridge.jpg

Spoštovani!

Tako, pa smo dobili odgovor na vprašanje Ali je kaj trden... Most?!  V petek, 5.5.2017 ob 15.00 uri, se je v dvorani Boruta Pečenka na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru (FGPA UM) odvijala zaključna prireditev 8. mednarodnega tekmovanja v izdelovanju mostov iz špagetov. Letošnja prireditev je bila najuspešnejša doslej, saj si je porušitve mostov prišlo pogledat več kot 200 študentov, profesorjev in ostalih gostov. 

Na tekmovanju je bilo 28 ekip iz univez in srednjih šol ter 10 ekip iz osnovnih šol, ki so tekmovali na mini AJKTM tekmovanju na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor.

Zmagovalni most je dosegel 89,10 kg obremenitve (96,78kg brez odbitkov) pri razponu mostu 90 cm in masi 1300g, kar pomeni, da je nosil 69,4 - kratnik svoje lastne teže. 

AJKTM 2017-151.jpg
1. mesto nosilnost AJKTM 2017.jpg
Zmagovalni most je zasnovala ekipa iz FGPA UM »MTM«, katero so sestavljali Marko Zidarić, Matej Slapnik in Toni Sakmardi, študenti drugega letnika druge stopnje študijskega programa Gradbeništvo.

AJKTM 2017-106.jpg
2. mesto nosilnost AJKTM 2017.jpg
Drugo mesto je dosegla ekipa »FLEKI« iz Državne Univerze v Novem Pazarju, katere člani so bili Timur Curic, Izet Cama in Demir Vatic. Njihov most je prenesel 78,35 kg obremenitve (85,53kg brez odbitkov).

AJKTM 2017-138.jpg
3. mesto nosilnost AJKTM 2017.jpg
Tretjo mesto je s 63,30 kg obremenitve zasedel most ekipe »HERE FOR BEER CONSTRUCTION« iz FGPA UM, katero so sestavljali Nejc Hanžel, Filip Peharda in Marko Kresnik.

AJKTM 2017-72.jpg
1. mesto design AJKTM 2017.jpg
Prvo nagrado za najlepši most po izboru publike in komisije (50/50) je dobila ekipa »PAURAL« iz Elektrotehnične in gradbene šole »Nikola Tesla« iz Jagodine, v zasedbi Uroš jakovljević, Aleksa Rašić in Pavle Marinković (mentor Dejan Antić). 

AJKTM 2017-128.jpg
2. mesto design AJTKM 2017.jpg
Drugo nagrado za najlepši most po izboru publike je dobila ekipa »PLAVI MOST« iz Fakultete za gradbeništvo Beograd, v zasedbi Tamara Stojanović, Nataša Matić in Bodganka Ogrizović. 


Celotno tekmovanje je skozi vse tri dni obiskalo več kot 500 obiskovalcev ter veliko predstavnikov domačih podjetij, kar vsekakor kaže na zanimanje tujih delodajalcev za naše študente. Dogodek »Ali je kaj trden most« vidimo kot eden izmed pomembnejših dogodkov na fakulteti, saj študenti uporabijo svojo teoretično znanje v praksi. Cilj tekmovanja je tudi naučiti študente timskega dela, odkrivanje mej možnega pri gradnji mostov ter mreženje s domačimi in tujimi podjetji, ki pridejo tekom tekmovanja obiskovat dogodek. Tovrstni projekti dokazujejo, da bodoči inženirji gradbeništva projektirajo in gradijo svetlejšo prihodnost – pa čeprav samo iz špagetov.

Tekmovanje je to leto presegel svoja pričakovanja, saj so se tekmovalci zelo dobro pripravili in celo na svojih matičnih fakultetah vadili in študirali koncepte izdelave mostu. Naši študentje so si zaradi tekmovanja odprli vrata v svet in pridobili ideje ter navdih za nove projekte. Tuji študenti pa so spoznali lepoto naše fakultete in izkazali veliko spoštovanje do nas in do naše ustanove - Univerze v Mariboru.

Slike so dosegljive na uradni FBstrani projekta Ali je kaj trden most - https://www.facebook.com/HowStrongIsTheBridge/​

​Organizatorji tekmovanja (Študentski svet UM Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo in Društvo študentov Fakultet za gradbeništvo) se zahvaljujejo vsem tekmovalcem in obiskovalcem, vodstvu fakultete, univerze ter preostalim pokroviteljem (LAFARGE, EUROPARK, RADIO CITY, ŠOUM, SNAGA, BARILLA, HENKEL, PATTEX, GOLDPACK, AQUASYSTEM, DRUŠTVO GRADBENIH INŽENIRJEV IN TEHNIKOV MARIBOR, GRADIS, LINEAL, DRAVSKE ELEKTRARNE MARIBOR, CELJSKA MOHORJEVA DRUŽBA, INOTEHNA, INŽENIRSKA ZBORNICA SLOVENIJE, UNIVERZA V MARIBORU, ŠTUDENSTKI SVET UNIVERZE V MARIBORU), ki so omogočili izvedbo tekmovanja. 

sponzorji splet-01 ajktm.jpg