Arhiv obvestil

Spletnega gradnika ni mogoče prikazati. Če želite odpraviti težavo, odprite spletno stran v urejevalniku HTML, združljivim s strežnikom Microsoft SharePoint Foundation, kot je Microsoft SharePoint Designer. Če težave ne morete odpraviti, se obrnite na skrbnika spletnega strežnika.


ID korelacije:376b9a9e-6cff-9090-8e47-883bca6aa5ff

 Upravljanje kategorij

siBIM 2017 - razvijamo digitalizacijo grajenega okolja
24.november 2017 ob 09:00, promocija fgpa

Združenje siBIM je po uspešno izvedenih strokovnih konferencah v letih 2015 in 2016, tudi letos pripravilo konferenco siBIM 2017, tokrat s podnaslovom »Razvijamo digitalizacijo grajenega okolja«. 

Konferenca se je, kot enodnevni strokovni dogodek, odvijala 16. 11. 2017 v prijetni atmosferi hotela Four Points by Sheraton v Ljubljani. V okviru konference je 14. 11. 2017 potekal 2. BIMathlon, kjer so skupine (študenti, inženirji) tekmovale v uporabi BIM-pristopa v projektih na področju grajenega okolja.

Letošnje konference se je udeležilo 110 udeležencev iz 50. različnih organizacij s čimer je bila presežena lanskoletna številka. Tudi interes sponzorjev je bil večji, saj je konferenco podprlo deset sponzorjev. 

V vsebinskem smislu je letošnja konferenca pokrivala tri vsebinske sklope:

  • sistemska implementacija BIMa na področju grajenega okolja,
  • novosti in iniciative na področju BIMa, in
  • primere uporabe BIM-pristopa.

Skozi 15 predavanj v vseh treh sklopih so udeleženci spoznali, da je naša država spoznala koristi BIM-a za področje grajenega okolja, da čedalje večje število podjetij in posameznikov uporablja BIM, da podjetja sodelujejo v skupnih BIM-projektih, da je zavedanje o odprtem in standardiziranem BIM-u v porastu itd. Nenazadnje številne predstavitve manjših podjetij ali posameznikov kažejo, da se BIM splača tudi pri manjših projektih (npr. obnove stavb), ker prinaša prednosti statikom, arhitektom itd.

Letošnji BIMathlon je na površje dvignil nove mlade talente v slovenskem BIM-prostoru. Štiri ekipe so pokazale, da je možno v enem dnevu skorajda dokončati BIM-model montažne hiše z analizami, izdelavo BIM 4D-modela, popisom količin, pripravo dokumentacije in vizualizacijami.

​Predavatelja iz tujine sta predstavila novosti na področju skladiščenja BIM-modelov (Open BIM Server, bimserver.org) in uporabe modelov za upravljanje gradbene mehanizacije. 

Fotogalerijo in program konference lahko najdete na spletni povezavi  http://sibim.si/dogodki/siBIM2017_porocilo​​