Arhiv obvestil

Spletnega gradnika ni mogoče prikazati. Če želite odpraviti težavo, odprite spletno stran v urejevalniku HTML, združljivim s strežnikom Microsoft SharePoint Foundation, kot je Microsoft SharePoint Designer. Če težave ne morete odpraviti, se obrnite na skrbnika spletnega strežnika.


ID korelacije:c69e849e-3ccf-9090-8e47-8167d9697f1d

 Upravljanje kategorij

AJTKM 2018 POROČILO
11.maj 2018 ob 20:00, promocija fgpa

Spoštovani!

Tako, pa smo dobili odgovor na vprašanje Ali je kaj trden... Most?!  V petek, 11.5.2018 ob 13.00 uri, se je v dvorani Boruta Pečenka na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru (FGPA UM) odvijala zaključna prireditev 9. mednarodnega tekmovanja v izdelovanju mostov iz špagetov. Letošnja prireditev je bila najuspešnejša doslej, saj si je porušitve mostov prišlo pogledat več kot 200 študentov, profesorjev in ostalih gostov.

Na tekmovanju je bilo 24 ekip iz univerz in srednjih šol ter 7 ekip iz osnovnih šol, ki so v petek, 11. maja, tekmovali na mini AJKTM tekmovanju.

Dosegli smo novi rekord porušitve, saj je zmagovalni most dosegel  112,04 kg obremenitve pri razponu mostu 100 cm in masi 1400g, kar pomeni, da je nosil 80 -kratnik svoje lastne teže. V spodnji tabeli lahko primerjate razlike v pravilih med tekmovanji v letih 2017 in 2018.

Pravila AJKTM 2017Pravila AJKTM 2018

Razpon mostu: 90 cm

Maksimalna masa mostu = 1300 g +15 g tolerance

Maksimalna višina mostu nad cesto: ni omejena

Maksimalna širina mostu: 20 cm

Prometni profil = višina/širina: 5 cm / 10 cm

Razpon mostu: 100 cm

Maksimalna masa mostu = 1400 g +15 g tolerance

Maksimalna višina mostu nad cesto: 30 cm

Maksimalna širina mostu: 20 cm

Prometni profil = višina/širina: 5 cm / 10 cm

Tabela: Primerjava pravil tekmovanja

Zmagovalni most je zasnovala ekipa iz Facultatea de Constructii iz Romunije z imenom »Ez nemPiskóta«, katero so sestavljali Nagy Örs, Botorok Beáta in Berde Ancrea. Most je nosil 112,04 kg obremenitve.

Drugo mesto je dosegla ekipa »Ez Nempiskóta« iz Facultatea de Constructii iz Romunije, katere člani so bili Bács Béla, Vécsi Timea, Deac Norbert-Örs. Njihov most je prenesel 102,47 kg obremenitve.

Tretjo mesto je s 69,56 kg obremenitve zasedel most ekipe »Podporniki« iz FGPA UM, katero so sestavljali Mitja Madjar, Urška Červan in Gašper Vogrin.

Četrto mesto je s 59,15 kg obremenitve zasedel most ekipe »Picamafija« iz ŠC Krško-Sevnica, katero so sestavljali Ana Preskar, Lenart Kolić in Gašper Sara Colarič.

Peto mesto je s 57,32 kg obremenitve zasedel most ekipe Bridge Meisters FGPA UM, katero so sestavljali Alex Želj, Miha Vodeb in Aljaž Levstik.

Nagrado za najlepši most po izboru publike in strokovne žirije je dobila ekipa »Gabeto Bridge« iz ŠC Krško-Sevnica, v zasedbi Tomislav Haring, Gašper Zlobko in Benjamin Bogovič.

Celotno tekmovanje je skozi vse tri dni obiskalo več kot 400 obiskovalcev ter veliko predstavnikov domačih kakor tudi nekaj tujih podjetij, kar vsekakor kaže na zanimanje tujih delodajalcev za naše študente. Dogodek »Ali je kaj trden most« vidimo kot eden izmed pomembnejših dogodkov na fakulteti, saj študenti uporabijo svojo teoretično znanje v praksi. Cilj tekmovanja je tudi naučiti študente timskega dela, odkrivanje mej možnega pri gradnji mostov in tudi predstavitev študentov ter mreženje s domačimi in tujimi podjetji, ki pridejo tekom tekmovanja obiskovat dogodek. Pomembnost takšnih tekmovanj je, da skupaj s profesorji naredimo še boljše diplomante. S tem bodo podjetja dobila še bolj kvalificiran kader, ki že imajo nekaj dokazanega timskega dela in prakse. Tovrstni projekti dokazujejo, da bodoči inženirji gradbeništva projektirajo in gradijo svetlejšo prihodnost – pa čeprav samo iz špagetov.

Tekmovanje je to leto preseglo svoja pričakovanja, saj so se tekmovalci zelo dobro pripravili in celo na svojih matičnih fakultetah vadili in študirali koncepte izdelave mostu. Naši študentje so si zaradi tekmovanja odprli vrata v svet in pridobili ideje ter navdih za nove projekte. Tuji študenti pa so spoznali lepoto naše fakultete in izkazali veliko spoštovanje do nas in do naše ustanove - Univerze v Mariboru.

Organizatorji tekmovanja (Študentski svet Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo in Društvo študentov Fakultet za gradbeništvo) se zahvaljujejo vsem tekmovalcem in obiskovalcem, vodstvu fakultete, univerze ter preostalim pokroviteljem (STRABAG, BARILLA, LINEAL, ELES, GRADIS IN UNIVERZA V MARIBORU.), ki so omogočili izvedbo tekmovanja.

Udeležene univerze in srednje šole na AJKTM tekmovanju:

 • Univerza v Mariboru,
 • Univerza v Ljubljani,
 • Univerzitet u Beogradu,
 • Sveučiliste Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
 • Sveučilište u Splitu,
 • Univerzitet u Tuzli
 • Technische Universität München,
 • Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
 • Tallinna Tehnikakorgkool,
 • Gimnazija Celje-Center,
 • Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor,
 • Šolski center Krško-Sevnica, Srednja poklicna in strokovna šola,
 • Šolski center Velenje Strojna šola,
 • Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana.

Udeležene osnovne šole na mini AJKTM tekmovanju:

 • OŠ Miklavž na Dravskem polju,
 • OŠ Rogaška Slatina,
 • OŠ Mladika Ptuj,
 • OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec,
 • OŠ Gustava Šiliha Laporje
 • OŠ Janka Glazerja Ruše 1
 • OŠ Janka Glazerja Ruše 2.

​