ERASMUS - študij in delovne prakse
 
 
V torek, 16. marca, je na Fakulteti za gradbeništvo potekala okrogla miza z naslovom ERASMUS študij in delovne prakse v tujini, katere namen je bil seznaniti študente, ki so se v študijskem letu 2010/2011 prijavili na Erasmus študijsko izmenjavo ali prakso v tujini, s problemi, ki jih imajo študenti na izmenjavi. Zato sta dr. Tomaž Pliberšek (moderator) in dr. Matej Mencinger (vodja tutorjev FG) na predstavitev povabila tri študente, ki so v preteklem letu svoj študij opravljali na tujih univerzah. Delovne prakse v tujini je predstavila dr. Kaja Pogačar.
Načina študija v tujini so predstavili :
  • Nina Butko, Universidade da Madeira, Madeira,
  • Marko Koprivnik, Czech Technical University, Praga ,
  • Matic Užmah, Universidade de Beira Interior, Covilha.
 
Študente, ki so se udeležili okrogle mize, je zanimalo predvsem potek študija ter način življenja v tujem okolju. Presenetljivo veliko število študentov pa je pokazalo, da zanimanje za  študij v tujini na naši fakulteti raste iz leta v leto.
Rezultati ankete, ki smo jo pripravili študentje, kažejo, da se za študij v tujini odločamo predvsem zaradi lažje zaposljivosti pri domačih delodajalcih, ki vidijo pri takih študentih mobilnost kot pozitivno lastnost, nasprotno pa  trdijo nekateri, da so šli v tujino zato, da so si tam pridobili znanja, ki jih pri nas ni mogoče dobiti. Namen tretjih je bil tudi ob študiju spoznati še jezik in kulturo ter ljudi druge države. Veliko izmed njih je sklenilo nove prijateljske vezi med tem časom, ki jih ohranjajo še danes.
Prav tako smo govorili o tem, katero državo oz. tujo univerzo si izbirajo študentke in študenti. Rezultati ankete so pokazali, da vsako leto največ študentov obišče portugalski univerzi, praško ter Univerzo Dundee.
Na koncu lahko rečemo, da je študij v tujini običajno manj zahteven, predvsem po mnenju profesorjev na domači fakulteti, a so izkušnje, samostojnost in samozavest, ki jih študentje pri tem pridobijo, predvsem pa študij v tujem jeziku ter drugačen način podajanja snovi, tako dragoceni, da nekako odtehtajo dvom o manjšem strokovnem znanju.
 


 
Priloženi dokumenti: