Vabimo vas na regijsko srečanje, ki bo potekalo v ponedeljek, 7. aprila 2025 od 11. do 14. ure, v prostorih Kulturnega doma Hoče, kjer bomo skupaj raziskali ključne izzive lokalne oskrbe s hrano ter poiskali rešitve, ki bodo koristile tako ponudnikom kot javnim ustanovam v Podravju. Katere so tiste aktivnosti, ki lahko že zdaj prinesejo pozitivne spremembe? Kaj pa dolgoročni ukrepi, ki bodo omogočili stabilnost in rast? Pridružite se nam in soustvarjajte prihodnost, kjer bo lokalna hrana vedno na dosegu roke!
Ste lokalni ponudnik hrane, ki želi vzpostaviti tesnejše povezave z javnimi ustanovami? Ali organizirate prehrano v javnih ustanovah in iščete zanesljive lokalne dobavitelje?
Na dogodku bomo osvetlili ključne izzive kratkih lokalnih verig oskrbe s hrano ter skupaj iskali rešitve, ki lahko hitro prinesejo pozitivne spremembe. Pogovarjali se bomo o priložnostih za neposredno povezovanje med ponudniki in javnimi ustanovami, o konkretnih ukrepih za izboljšanje dostopnosti lokalne hrane ter o možnostih optimizacije stroškov transporta in skladiščenja. Govorili bomo tudi o prilagajanju zakonodajnim zahtevam ter dolgoročnemu načrtovanju, ki je ključno za trajnostno in stabilno prihodnost oskrbe s hrano.
Srečanje ne bo zgolj priložnost za pridobivanje koristnih informacij, temveč tudi prostor za osebna srečanja, izmenjavo izkušenj in oblikovanje novih partnerstev. Želimo ustvariti most med ponudbo in povpraševanjem ter prispevati k skrajšanju dobavnih verig na območju Podravja.
Vsebina srečanja:
- Danijela Kocuvan: Uvodni pozdrav, namen srečanja, predstavitev projekta Food4CE in njegovih ciljev (RRA Podravje – Maribor)
- Maršenka Marksel: Priprava Regijskega akcijskega načrta za delovanje Inovacijskega središča ORbITaLA in priprava smernic za politike v okviru projekta Food4CE (UM – Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo)
- Predstavitev izzivov, s katerimi se soočajo javne ustanove v Podravju:
- Vrtci (Alenka Pušnik, vodja aktiva organizatorjev prehrane vrtcev v Mariboru)
- Osnovne šole (Matej Pangerl, vodja aktiva organizatorjev prehrane OŠ v Mariboru)
- Predstavitev izzivov, s katerimi se soočajo lokalni ponudniki hrane v Podravju:
- Kmetija Lesarovi iz Formina (Lea Žnidarič)
- Sadjarstvo Vrecl iz Zgornjih Hoč (Matjaž Vrecl)
- Kmetija Žitnik iz Starošinc (Rosemarie Žitnik)
- Ana Frelih-Larsen: Ukrepi za podporo pridelavi lokalnih živil za javne zavode (MKGP)
- Kratka predstavitev ponudnikov in njihove ponudbe
- Okrogla miza: Kako lahko premostimo vrzeli med javnimi ustanovami in lokalnimi ponudniki? Razumevanje variabilnosti cen v pridelavi: Kako stroški oblikujejo cene sadja in zelenjave? Katere vrste spodbude lokalni ponudniki pogrešajo? Kaj lahko naredi politika? (Ana Frelih-Larsen (MKGP), Miša Pušenjak in Gregor Kramberger (KGZS – KGZ Maribor), Matjaž Vrecl (Sadjarstvo Vrecl), Lea Žnidarič (Kmetija Lesarovi) , Alenka Pušnik in Matej Pangerl (organizatorja prehrane))
- Ogled predstavitvenih stojnic lokalnih ponudnikov, mreženje med lokalnimi ponudniki in organizatorji prehrane
Za več informacij kontaktirajte mag. Danijelo Kocuvan, 041 630 678, e-naslov: danijela.kocuvan@rra-podravje.si
Zaradi lažje organizacije srečanja vljudno prosimo za prijavo na srečanje do četrtka, 3. aprila 2025 na e-naslov: aleksandra.satler@rra-podravje.si
Vabimo vas, da se nam pridružite, delite svojo zgodbo, izrazite svoja pričakovanja in skupaj z nami soustvarjate prihodnost lokalne oskrbe s hrano.