Gradbeništvo

Gospodarsko inženirstvo

Prometno inženirstvo

Arhitektura

Preskoči na vsebino
Gradbeništvo G Gospodarsko inženirstvo GI Prometno inženirstvo PI Arhitektura A

Novice

Ogled proizvodnje podjetij Varis in Wienerberger

Študenti prvih letnikov študijskih programov gradbeništvo in gospodarsko inženirstvo so 22. maja 2024 v okviru strokovne ekskurzije pri predmetu Stavbarstvo obiskali podjetji Varis in Wienerberger.

Podjetje Varis d.o.o. iz Lendave se ukvarja s proizvodnjo prefabriciranih kopalnic (https://www.varis-group.com/). Študenti so se skozi predstavitev podjetja seznanili s tovrstno tipologijo in njenimi prednostmi v praksi. Ogledali so si vzorčne primere nekaterih že proizvedenih modelov ter se pod vodstvom zaposlenih sprehodili skozi proizvodni obrat, kjer so dobili odgovore na marsikatera zanimiva vprašanja. Študenti so imeli tudi priložnost spoznati vodilne zaposlene v podjetju, od direktorice podjetja ga. Sabine Sobočan, g. Marka Čuša ter g. Mateja Furlana in  g. Roberta Gonca, ki so obenem študente pozvali k možnosti sodelovanja in opravljanja prakse v njihovem podjetju.

V drugem delu strokovne ekskurzije so se odpravili še v Križevce, kjer se nahaja proizvodnji obrat podjetja Wienerberger (https://www.wienerberger.si/). Tukaj so si ogledali celotni postopek izdelave strešnikov Tondach – od priprave osnovne surovine, gline, do njene mehanske obdelave in avtomatizirane proizvodnje vlečenih strešnikov in drugih stiskanih elementov, do barvanja, sušenja, žganja strešnikov ter nadzora kvalitete in pakiranja. Študentom je ga. Irena Hošpel predstavila tudi vse ostale proizvode in blagovne znamke podjetja Wienerberger, ter izpostavila prednosti gradnje z opečnimi materiali.

Študenti so z obiskom obeh podjetih v okviru strokovne ekskurzije tako spoznali tudi del teorije v praksi in pridobili znanje in izkušnje iz prve roke. S strani FGPA so ekskuzijo organizirali in vodili dr. Kaja Pogačar, dr. Daniela Dvornik Perhavec in asist. Samo Lorber. Ekskurzija je bila financirana s strani Kariernega centra Univerze v Mariboru.

IMG_9902 copy IMG_9905 copy IMG_9906 copy IMG_9907 IMG_9908 IMG_9909 IMG_9910 copy IMG_9911 copy Varis skupinska Varis znotraj
Skip to content