Gradbeništvo

Gospodarsko inženirstvo

Prometno inženirstvo

Arhitektura

Preskoči na vsebino
Gradbeništvo G Gospodarsko inženirstvo GI Prometno inženirstvo PI Arhitektura A

Novice

VAR(Č)NE POTI

Evropski teden mobilnosti 2023

Kot vsako leto, se je tudi letos med 16. 9. in 22. 9. 2023 odvijal Evropski teden mobilnosti (ETM). Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA UM) je sodelovala na tem zelo pomembnem dogodku, ki spodbuja vse oblike trajnostne mobilnosti.

Že vrsto let je FGPA UM za Evropski teden mobilnosti pripravila 1-dnevni program za dijake; letos se je fakulteta odločila, da ta dogodek proslavi z večjim, bogatejšim 5-dnevnim programom. Spored je bil pester in smo ga lahko razdelili na dva glavna dela: na izobraževalni del, ki je potekal vsako dopoldne med ponedeljkom in petkom, ter na zabavni del, ki se je odvijal vsako popoldne vse tja do večera. Prav tako je letos FGPA UM povabila na dogodke ob tednu mobilnosti poleg že tradicionalno prisotnih srednješolcev tudi otroke, širšo javnost in strokovnjake. Zato je bil tudi program prilagojen po meri, starosti in zanimanju publike.

Prvi dan letošnjega ETM-ja je bil namenjen otrokom: za njih smo priredili – s pomočjo Univerzitetne knjižnice Maribor, Umetniške Galerije Maribor, Pošte Slovenije, Snage Maribor, Prostovoljnega gasilskega društva Maribor Center ter Mariborske kolesarske mreže – tehniško-umetniški dan, ki je otroke po eni strani seznanil z različnimi vidiki prometa (nove tehnologije vlakov, prometna varnost, reševanje v prometnih nesrečah, popravilo koles, itd.), po drugi pa s pomembnostjo ločevanja odpakov ter zaščite narave v mestu.

Drugi dan je bil osredotočen na ozaveščanje mladih (srednješolcev) s tematikami trajnostne mobilnosti. Te smo letos razdelili v štiri sklope. V prvem sklopu »Je prihodnost v elektriki?« smo povabili različne firme, ki so predstavile svoja e-vozila in njihovo uporabo. Sklop »Ko se svet vrti na 2 kolesih« se je osredotočal na kolesa in e-skiroje ter kako lahko z njimi varčujemo z energijo. »Nenavadni motorji« je bil naslov sklopa, ki je pojasnjeval razlike med navadnimi in električnimi motornimi kolesi. Na koncu smo pa želeli poudariti tudi potrebe ranljivih udeležencev v prometu, kot so slabovidni in fizično ovirane osebe, s tematskim sklopom »Drugačno, kot si navajen…«

Tretji dan je bil namenjen širši javnosti z različnimi poljudnimi predavanji profesorjev arhitekture in prometnega inženirstva FGPA UM, ki so se dotikala problematik prometnih rešitev v Mariboru. V tem dnevu smo organizirali tudi okroglo mizo z udeležbo g. podžupana Mestne občine Maribor, g. predsednika mestne četrti Koroška vrata ter g. predsednika Marproma.

Četrti dan je bil dan za strokovnjake: v sodelovanju z RRA Podravje smo priredili posvet o trajnostni mobilnosti.

Zadnji dan prireditve je bil petek, katerega smo namenili Tržnici »Druga priložnost«, sejmu rabljenih stvari, posebej vozil (koles, skirojev, otroških igrač, itn.)

Naj omenimo, da je fakulteta v sodelovanju s študentskim svetom FGPA organizirala dobrodelno kavico, ki je potekala vsako jutro med 9.00 in 11.00 uro, ter dobrodelni koncert skupine LPS (ki je bil v torek 19.9.2023). Vse prostovoljne prispevke, ki smo jih na tak način uspeli zbrati, smo donirali Rdečemu Križu za pomoč prizadetim v avgustovskih poplavah.

Tudi zabavni program smo priredili na tak način, da bi lahko ustrezal gledalcem vseh starosti. Naj omenimo, poleg  zgoraj že naštetih aktivnosti, še stand-up nastop, pogovorni večer z g. Tonetom Partljičem, razstavo o mostovih Maribora, glasbene in plesne delavnice za otroke in najstnike, nastope skupine mladih glasbenikov ter zbora KUD CODA, in kino na prostem.

Skip to content