Gradbeništvo

Gospodarsko inženirstvo

Prometno inženirstvo

Arhitektura

Preskoči na vsebino
Gradbeništvo G Gospodarsko inženirstvo GI Prometno inženirstvo PI Arhitektura A

Novice

Izvedena strokovna ekskurzija v Valencijo

Študenti prvega in drugega letnika študijskega programa Prometno inženirstvo UN so bili od 25. februarja do 1. marca na strokovni ekskurziji v Valenciji, kjer so pridobili dragocene izkušnje s področja javnega potniškega prometa, kolesarske infrastrukture in preobrazbe prometnih površin.

Ekskurzija se je začela s potovanjem iz Maribora v Trst, kjer so se študenti vkrcali na letalo za Valencijo. Analizirali so postopke registracije, varnostnega pregleda, merjenja ustreznosti prtljage in vkrcavanja. Prva izkušnja z javnim potniškim prometom je sledila že na poti iz letališča v center mesta, ki so ga opravili z javnim potniškim prevozom. Le-ta je v Valenciji zelo dobro organiziran in ponuja uporabniku enostavne in konceptualno dovršene možnosti dostopa do javnega potniškega sistema in premikanja po mestu (ena vožnja v mestnem prometu, na primer, stane 0,50 €!). Izziv je predstavljal le nakup ustreznih vozovnic na kartomatih ter pravilna registracija vozovnic. Nekaj študentov je izkoristilo priložnost ter si še isti večer ogledalo nogometno tekmo FC Valencia – Real Sociedad na stadionu Mestalla v mestnem središču, ki je enostavno dostopen z javnim potniškim prometom in tako tudi ob tekmah obisk navijačev ne povzroča večjih prometnih zastojev.

Naslednji dan so se študenti posvetili kolesarski infrastrukturi, si izposodili kolesa in prekolesarili mestno središče, osušeno strugo reke Turia ter si ogledali muzej znanosti, oceanografski muzej in stvaritve lokalnega, a svetovno priznanega, arhitekta Calatrave. Med potjo so “od spodaj” preučevali različne izvedbe mostov – od kamnitih do harf. Pred vrnitvijo so odkolesarili še do mestne plaže in pristanišča.

V ponedeljek so študenti podrobneje spoznavali sistem javnega potniškega prevoza, preizkusili so tramvaj in podzemno železnico, poudarek je bil na spoznavanju nakupa in preverjanja vozovnic (ticketing), ki se odvija na postaji, izven vozil. Kasneje so si ogledali še mestno središče, kjer so spoznali preobrazbo nekdanjih cest v območja skupne rabe, kot enega izmed ključnih elementov trajnostnega urbanega razvoja v mestu.

V torek je sledil izlet v pristanišče Valencija, ki je največje špansko pristanišče in eno izmed pomembnejših evropskih pristanišč. Po predstavitvi pristanišča na Fundacion Valenciaport, ki za pristanišče izvaja raziskave in razvoj, so si študenti ogledali pristanišče z avtobusom ter si v živo ogledali sodobne rešitve na področju transporta tovora. Popoldan so obiskali še muzej likovnih umetnosti, kjer so razstavljena dela najbolj znanih španskih slikarjev (umetnosti z deli Velazqueza, Goye, Rubensa, Boscha) in se tako še dodatno kulturno izobraževali. Ekskurzija se je zaključila v sredo, 1. marca, ko so se študenti v večernih urah vrnili v Maribor.

Z udeležbo na strokovni ekskurziji so študenti pridobili nove izkušnje, spoznali različne vidike prometnega inženirstva na primerih v tujini s čimer lahko razvijajo celovit pristop k reševanju prometnih izzivov. Pridobljena znanja in izkušnje bodo zagotovo izjemno koristni za njihov nadaljnji študij ter bodo služila kot trdna osnova za prihodnjo kariero. Študenti so na ekskurziji pridobili tudi vpogled v sodobne rešitve na področju trajnostne mobilnosti, kar bo vplivalo na njihovo razumevanje in oblikovanje trajnostnih prometnih strategij. Poleg tega so spoznali različne načine urejanja in upravljanja prometa ter se seznanili s prepletenostjo javnega potniškega prometa, kolesarske infrastrukture in drugih oblik trajnostne mobilnosti. Takšne ekskurzije na študijskem programu zagotavljajo neprecenljive izkušnje in znanja, ki jih študenti ne bi mogli pridobiti zgolj s teoretičnim študijem.

predstavitev tovorna ladja zbor na letaliscu nogometna tekma zelezniska postaja predavanje skupna slika studentov na ekskurziji
Skip to content