Gradbeništvo

Gospodarsko inženirstvo

Prometno inženirstvo

Arhitektura

Preskoči na vsebino
Gradbeništvo G Gospodarsko inženirstvo GI Prometno inženirstvo PI Arhitektura A

Novice

Razstava V ospredje – HAM

V četrtek, 9. 3. 2023 smo v Hiši arhitekture Maribor odprli gostujočo razstavo V ospredje V: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja. Z uvodnim nagovorom so nas v razstavo vpeljale tri arhitektke: Ana Medved, sodelavka Centra arhitekture Slovenije, dekanja FGPA UM dr. Vesna Žegarac Leskovar in ena predstavljenih ustvarjalk z razstave, nekdanja predstojnica Katedre za arhitekturo, dr. Metka Sitar. Arhitekturna razstava V ospredje, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, sicer želi osvetliti spregledani del slovenskega ženskega arhitekturnega ustvarjanja iz 20. in 21. stoletja in izpostavlja tista dela, ki so le redko razstavljena in postavljena na ogled javnosti. Ta seveda zato niso nič manj pomembna, kakovostna in večplastna. Izbrana dela predstavljajo pomembnejše projektne stvaritve generacij slovenskih ustvarjalk, ki jih je, upoštevajoč čas, razmere in vlogo ženske v času nastanka, treba gledati in ocenjevati z drugačnimi merili kot sicer. Razstava je zasnovana s poudarkom na kakovosti del in kompleksnosti ideje ter razkriva ustvarjalno moč posameznih avtoric.

Dr. Metka Sitar, ki je ena predstavljenih ustvarjalk je za FGPA UM izredno pomembna, saj je bila leta 2000 povabljena k skupini, ki je zasnovala Katedro za arhitekturo in na takratni Fakulteti za gradbeništvo vzpostavila nov program arhitekture, ki je do takrat deloval zgolj v Ljubljani. Pred tem je delovala na več področjih, vse od projektiranja do nacionalnega prostorskega načrtovanja na Ministrstvu za okolje RS. Z letom 2000 se je oddaljija od projektiranja in večinsko delovala kot profesorica na FGPA vse do svoje upokojitve.

Razstava bo na ogled v razstavišču Hiše arhitekture Maribor (HAM), Krekova 2, do 13. 4. 2023.

podelitev voditeljici razstave voditeljica razstave ogled razstave pogovor glede razstave vsi ki so prisli gledati razstavo
Skip to content