Gradbeništvo

Gospodarsko inženirstvo

Prometno inženirstvo

Arhitektura

Preskoči na vsebino
Gradbeništvo G Gospodarsko inženirstvo GI Prometno inženirstvo PI Arhitektura A

Raziskovanje & projekti

MAHEPA

MAHEPA (Modular Approach to Hybrid-Electric Propulsion Architecture) je eden najvidnejših projektov preteklega evropskega programa Obzorje 2020, v sklopu katerega je osem evropskih partnerjev, združilo svoje znanje z namenom razvoja trajnostnega letalstva. Projektni konzorcij je 4. novembra 2021 organiziral tiskovno konferenco na Letališču Edvarda Rusjana v Mariboru, s katero bodo obeležili neverjeten tehnološki napredek zadnjih štirih let in uspešen zaključek projekta.

Z raziskavami na področju nizko-emisijske pogonske tehnologije je MAHEPA odprla nove možnosti serijske proizvodnje trajnostnih letal, katera lahko podprejo okoljske cilje, zastavljene s strani Evropske Komisije. Glavni rezultat projekta sta povsem nova modularna hibridno-električna pogonska sklopa, ki lahko delujeta na alternativna biogoriva ali na vodik z ničnimi emisijami. Ta pogonska sklopa predstavljata ključno tehnologijo za prihodnost hibridno-električnega letalstva, ki bo omogočilo trajnostna in bolj ekonomična potovanja.

Uspešna pot k trajnostnemu letalstvu ne bi bila mogoča brez skupnih prizadevanj projektnega konzorcija pod vodstvom slovenskega podjetja Pipistrel Vertical Solutions, d.o.o., ki Slovenijo že vrsto let postavlja na zemljevid kot vodilno državo v razvoju električnega letalstva. V konzorciju sodelujeta tudi nemški DLR – German Aerospace Center in H2FLY GmbH, ki premikata meje v razvoju letal na vodikov pogon ter Compact Dynamics GmbH, strokovnjaki oblikovanja inovativnih električnih pogonov. Različna testiranja in potrebno znanje za prihodnost letalstva pa so prispevale univerze – italijanska Politecnico di Milano in nizozemska Tehniška univerza v Delftu, ki se vsako leto znova uvrščata v sam vrh najboljših izobraževalnih institucij. Z znanjem nemške Univerze v Ulmu in slovenske Univerze v Mariboru, ki je med drugim zastavila tudi investicijsko strategijo pa je krog evropskih podjetij in institucij, ki je postavil trdne temelje za nadaljnji razvoj zelenega letalstva, zaključen.

Inovativna pogonska tehnologija je bila v času projekta MAHEPA preizkušena v dveh štirisedežnih letalih, v Pantheri in Hy4. Prvo letalo je opremljeno s hibridno-električnim pogonskim sklopom z motorjem z notranjim zgorevanjem, drugo pa je hibridno-električno letalo na vodikov pogon, ki je dokazalo možnost potovanj na dolge razdalje brez emisij. Obe letali sta uspešno opravili preizkusne polete, s čimer so bili pridobljeni neprecenljivi podatki o prednostih in izzivih hibridno-električnega letalstva. Takšni trajnostni pogonski sklopi bodo primerni za naslednjo generacijo manjših zelenih potniških letal, katera bi, zaradi odprave emisij in hrupa, lahko uporabili na obstoječih manjših lokalnih letališčih.

Let z dvema povsem novo razvitima hibridno-električnima letalskima pogonoma pa ni bil edini dosežek projekta MAHEPA, saj so bili razviti tudi novi postopki testiranja, novi tržni scenariji in predlogi novih letalskih linij. Narejen je bil tudi prvi poskus ekonomske ocene razmeroma novih investicij v letališko infrastrukturo, ki bo potrebna za polnjenje hibridno-električnih letal in pa zastavljena celovita Strategija implementacije hibridno-električnih letal v bližnji in dolgoročni prihodnosti.

Projekt MAHEPA bo prispeval k čistejšemu, tišjemu in bolj trajnostnemu letalstvu ter s tem pripomogel k uresničevanju ciljev Evropskega zelenega dogovora.

IMG_9721_mod IMG_9527_mod IMG_1837_mod Hy4_in_Maribor-06
Skip to content